1. Pimeä Keskiaika ja kaikki ennen sitä: ihmiset elivät mystiikan ja uskomusten varassa lukuun ottamatta antiikkia, jolloin laskettiin eurooppalaisen ajattelun perustukset.
2. Valistus: ihmiskunta vapautettiin järjen valolla uskonnon ja aivottomuuden orjuudesta.
3. Postmodernismi: ihmiset vapautettiin dekonstruktiolla ynnä muulla sellaisella järjen ja kategorioiden kahleista.
4. Nykyisyys, jolle ei ole keksitty vielä nimeä: jotkut ovat alkaneet vähän miettiä, ettei ehkä olekaan niin hauskaa, kun kaikki järkevä keskustelu nihiloituu yhteisten kiintopisteiden puutteeseen...
(Postkolonialismi ei ole edennyt niin pitkälle, että esityksen eurosentrisyyttä pitäisi jotenkin puolustella.)
Tämän lyhyen, karrikoidun ja naivistisen katsauksen Ihmiskunnan Historiaan teille tarjosi
HistoriaGuru
Friday, September 28, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Postkolonialismi ei ole edennyt niin pitkälle, että esityksen eurosentrisyyttä pitäisi jotenkin puolustella.
Eikö vanha kulttuurirelativistinen argumentaatio esiinny juuri hyvin näkyvästi postkolonialistisessa keskustelussa (esimerkiksi Spivak tai alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva radikalismi)? Tämä on sitten omaksuttu takaoven kautta legaaliseen pluralismiin (vrt. H. Patrick Glenn) ja "monikulttuurisuutta" lobbaavaan poliittiseen teoriaan (vrt. Will Kymlicka), jonka ainoa keino erottautua uuden äärioikeiston argumenteista on vedota natsikorttiin, joka ei oletettavasti koske orientalistisia subaltern-identiteettejä, nationalistisia eli ei.
Olet tietenkin oikeassa siinä, että postkolonialismi ei ole edennyt niin pitkälle, että sinut ajettaisiin puolustelemaan mahdollista eurosentrismiäsi (mikä sinänsä yllättää vain vähän, sillä euroopassa kai sijaitset).
Niin siis ollakseni uskottava mun olisi kai jotenkin hyväksyttävä ja tiedostettava eurosentrisyyteni välttämättömänä pahana. Sitä ei kai tarvitse puolustella, pikemminkin vain pahoitella sen oletuksen pohjalta, ettei ihminen voi kuitenkaan koskaan 'autenttisesti' tavoittaa toisesta 'kulttuuripiiristä' tulevan henkilön kokemusmaailmaa tai näkökulmaa. Eläköön erilaisuus! Pitäkäämme huolta, ettei kommunikaatio- ja ymmärrysyrityksistämme tule liian kunnianhimoisia, sillä se olisi uhka erilaisuudelle!
Post a Comment